Suomalaisen kulttuurin keskeinen osa, sauna, on suomalaisille perinteisesti niin rauhoittumisen kuin yhdessäolon paikka. Parhaimmillaan sauna kuvastaa suomalaista epähierarkkista ja demokraattista yhteiskuntaa: saunassa kaikki ovat samanarvoisia, mikä luo hyvän pohjan keskustelulle. Vaikka saunaa pidetään yhtenä suomalaisen tasa-arvon ilmentymistä, ei kaikilla ole mahdollisuutta osallistua yhteiseen kulttuuriperintöön. Saunakulttuuri ja sen käytännöt voivat olla vieraita, ulossulkevia ja eriarvoistavia tai vaikkapa saunakaveri puuttuu. Sauna on hyväntahtoisen keskustelun paikka, joka voi olla edistämässä erilaisten ihmisten rauhanomaista ja dialogista yhdessäoloa polarisoituvassa yhteiskunnassa. Yleisillä saunoilla on erityistä arvoa yhteisöllisyyden ja osallisuuden mahdollistajina. Haluamme olla kehittämässä hyvien väestösuhteiden saunaa.
Syvennämme ymmärrystämme saavutettavammasta suomalaisesta saunakulttuurista eritaustaisten naisten näkökulmasta ja selvitämme, millainen on hyviä väestösuhteita edistävä sauna. Haluamme myös tutustuttaa maahanmuuttajataustaisia naisia yleisiin saunoihin ja lisätä asenteiden muutosta niin, että eri taustoista tulevilla on turvallista saunoa yhdessä ja erikseen. Uskomme, että yleisillä saunoilla voi olla nykyistä paljon suurempi merkitys yhteiskunnallisen osallisuuden, kotoutumisen ja siten hyvien väestösuhteiden edistämisessä.
Hyvien väestösuhteiden saunaa tehdään yhteistyössä Seurasauna ry:n ja Monaliiku ry:n kanssa.
Hyvien väestösuhteiden sauna toteutetaan Hyvät väestösuhteet -hankkeen ostopalvelurahalla osana alueellista toimintasuunnitelmaa. Tavoitteena on vuorovaikutuksen ja yhteiskunnallisen osallisuuden lisääminen.