Femma Planning

Hyvien väestösuhteiden sauna

Suomalaisen kulttuurin keskeinen osa, sauna, on suomalaisille perinteisesti niin rauhoittumisen kuin yhdessäolon paikka. Parhaimmillaan sauna kuvastaa suomalaista epähierarkkista ja demokraattista yhteiskuntaa: saunassa kaikki ovat samanarvoisia, mikä luo hyvän pohjan keskustelulle. Vaikka saunaa pidetään yhtenä suomalaisen tasa-arvon ilmentymistä, ei kaikilla ole mahdollisuutta osallistua yhteiseen kulttuuriperintöön. Saunakulttuuri ja sen käytännöt voivat olla vieraita, ulossulkevia ja eriarvoistavia tai vaikkapa saunakaveri puuttuu. Sauna on hyväntahtoisen keskustelun paikka, joka voi olla edistämässä erilaisten ihmisten rauhanomaista ja dialogista yhdessäoloa polarisoituvassa yhteiskunnassa. Yleisillä saunoilla on erityistä arvoa yhteisöllisyyden ja osallisuuden mahdollistajina. Haluamme olla kehittämässä hyvien väestösuhteiden saunaa.

Syvennämme ymmärrystämme saavutettavammasta suomalaisesta saunakulttuurista eritaustaisten naisten näkökulmasta ja selvitämme, millainen on hyviä väestösuhteita edistävä sauna. Haluamme myös tutustuttaa maahanmuuttajataustaisia naisia yleisiin saunoihin ja lisätä asenteiden muutosta niin, että eri taustoista tulevilla on turvallista saunoa yhdessä ja erikseen. Uskomme, että yleisillä saunoilla voi olla nykyistä paljon suurempi merkitys yhteiskunnallisen osallisuuden, kotoutumisen ja siten hyvien väestösuhteiden edistämisessä.

Hyvien väestösuhteiden saunaa tehdään yhteistyössä Seurasauna ry:n ja Monaliiku ry:n kanssa.

Hyvien väestösuhteiden sauna toteutetaan Hyvät väestösuhteet -hankkeen ostopalvelurahalla osana alueellista toimintasuunnitelmaa. Tavoitteena on vuorovaikutuksen ja yhteiskunnallisen osallisuuden lisääminen.

Hyvät väestösuhteet-hankkeen logo

Saavutettavampi sauna

Saavutettavampi sauna -hankkeessa selvitettiin saunomisen esteitä ja ratkaisuja vammaisten, sukupuolivähemmistöjen ja maahan muuttaneiden osalta. Sähköiseen oppaaseen on kerätty tiivis tietopaketti matkaan kohti saavutettavampaa suomalaista saunakulttuuria. Saavutettavampi sauna -opas julkaistiin Uudella Saunalla 27.11.2024.

LATAA OPAS TÄSTÄ

Saavutettavampi sauna -opas on keskustelunavaus kohti saavutettavampaa suomalaista saunomista. Tavoitteena on herättää ajatuksia ja tarjoaa hyödyllistä tietoa saunoissa ja saunakulttuurissa tarvittavista muutoksista. Oppaassa selvitetään, miten sauna voi olla turvallinen sosiaalinen ja fyysinen tila erilaisille ihmisryhmille.

Saavutettavuus hyödyttää kaikkia saunojia. Monet ratkaisut ovat myös suhteellisen helppoja toteuttaa – kyse on asenteesta ja silmien avaamisesta sille, miten uudet potentiaaliset saunassa kävijät tai marginalisoidut ryhmät voitaisiin ottaa mukaan. Saunat tuovat ihmisiä yhteen, luovat osallisuutta sekä auttavat kiinnittymisessä yhteiskuntaan.

Vihta ja löylykiulu

 

Saavutettavampi sauna -hankkeen tavoitteena on suomalaisen saunakulttuurin uudistaminen perinnetietoisesti ja erilaisia tarpeita huomioiden. Hankkeessa selvitetään, miten suomalaiset yleiset saunat ja saunakulttuuri voisivat olla saavutettavampia eri taustoista ja kokemusmaailmoista tuleville ihmisille. Hankkeessa saavutettavuutta on käsitelty sekä fyysisestä että sosiaalisesta näkökulmasta.

Hankkeessa järjestettiin vuoden 2024 aikana työpajoja, joissa osassa myös saunottiin. Saunahanketta koordinoi Seurasauna ry yhteistyössä osallistavan kaupunkisuunnittelun toimisto Femma Planning Oy:n kanssa. Hankkeen muut yhteistyökumppanit ovat musliminaisten ja -tyttöjen hyvinvointia edistävä Amal ry, vammaisten ihmisoikeusjärjestö Kynnys ry ja sukupuolivähemmistöjen perus- ja ihmisoikeuksia ajava Trasek ry.

Hanke on toteutettu Museovirasto ja Taiteen edistämiskeskuksen tuella. Hanketta edelsivät työpajat vuonna 2023, jotka toteutettiin Otto A. Malmin lahjoitusrahaston ja Suomen Saunaseuran tuella.