Femma Planning

Karkkilan keskustan aluekehityskuvan vuorovaikutteinen suunnittelu

Projektin kuvaus

Karkkilan kaupunki tarkastelee keskustan ja sen lähiympäristön kehittämistä. Keskustan kehittämisen kokonaisvision ja yhteisen tahtotilan määrittelemiseksi kaupunki laatii keskustan aluekehityskuvan. Keskustan aluekehityskuvatyö haluttiin toteuttaa osallistaen asukkaita ja muita sidosryhmiä, kuten kiinteistönomistajia, yrityksiä sekä erityisesti lapsia ja nuoria.

FEMMA Planning auttoi Karkkilan kaupunkia suunnittelemaan vuorovaikutteisen prosessin, jossa rakennettiin yhteistä visiota keskustan tulevaisuudesta eri sidosryhmien ja viranomaisten kesken. Lisäksi nuorten kanssa keskityttiin havainnoimaan kaupunkitilaa ja kehittämään ideoita keskustan vetovoiman lisäämiseksi nuorten näkökulmasta.

Menetelmät
Tulevaisuustyöpajat, kaupunkikävelyt, pop-up toripiste

Tulokset

Vuorovaikutustilaisuuksiin osallistui yhteensä yli 300 henkilöä, joilta kirjattiin yli 700 näkemystä ja kommenttia. Tuloksissa havaittiin että Karkkilan keskustassa on nykyisellään monien mielestä useita vahvuuksia. Esimerkiksi keskustan kylämäisyys, pienet etäisyydet ja kätevät palvelut sekä luonnonläheisyys nousi vahvasti esille kaikkien osallistujaryhmien kesken.

Toisaalta keskustassa on myös kehitettävää. Tulevaisuudessa keskustan toivottiin olevan viihtyisä ja elävä keskusta, jossa on tekemistä kaiken ikäisille ja taustaisille ihmisille. Kaupunkikuvasta toivotaan välittyvän paikallisylpeyden ja välittämisen. Ihmisten toivotaan löytävän reittejä yhteistyöhön ja hyvinvointiin. Tulokset on esitetty tarkemmin Karkkilan kaupungin sivuilla sekä raportissa.

Kehityksen suuntalinjoja määriteltiin tulosten perusteella neljä:

  1. Ilmeen päivityksellä keskustan vahvuudet esille
  2. Keskustan ja torin elävöittäminen
  3. Tekemisen, hengailun ja aktiivisen arjen tukeminen
  4. Yhteisen vision ja tahtotilan rakentaminen
 

Hyöty

Syksyn vuorovaikutustilaisuuksissa kerättyä paikallistietoa käytetään Karkkilan keskustan aluekehityskuvatyön pohjana. Tiedon avulla määritellään muutostarpeita muun muassa katuympäristöön, julkiseen tilaan, täydennysrakentamiseen, viheralueisiin ja katuvihreään liittyen. 

Lisäksi tilaisuuksissa jaettiin tietoa, vahvistettiin vuoropuhelun ja rakennettiin yhteisiä tavoitteita ja kartoitettiin yhteistyön mahdollisuuksia. 

Tilaaja

Karkkilan kaupunki

Kuva työpajasta nuorten kanssa, taustalla "päivä tulevaisuudessa" slide ja nuoria pohtimassa.
Jaa kirjoitus