Femma Planning

Kaupunkiviljelyllä vehreyttä asuinalueelle

Kirjoittaja: Milla Kallio

Fasilitoimme kaupunkiviljelykokeilujen viljelypäiviä viime viikkoina Lauttasaaressa ja Hakunilassa osana kiertotalouteen liittyvää 6Aika: CircularHoodFood -hanketta.

Päällimmäisenä päivistä jäi mieleen hyvä fiilis ja asukkaiden kanssa yhdessä tekeminen erilaisten viljelysten äärellä. Viljelyratkaisut paikan päälle tuoneet yrittäjät esittelivät viljelyn toimintaa ja asukkaat osallistuivat niin viljelysten paikalle saamiseen kuin myös sienipölkkyjen poraamiseen ja sienirihmaston istutukseen.

Viljeylpäivät herättivät myös mietintöjä liittyen kaupunkiviljelyn sijaintiin ja siihen missä kaupunkiviljelylle on “suurinta” tarvetta kaupunkiympäristössä. Kivikaupungissa, vanhoissa lähiöissä vai uusissa moderneissa lähiöissä vai kenties jossain muualla?

Lauttasaaren vehreyden keskellä istutukset sopivat hyvin ympäristöönsä ja loivat lisää tunnetta vehreästä kaupunkiidyllistä, jossa nyt vilejlyn avulla voidaan myös tuottaa ruuaksi kelpaavia asioita.

Hakunilassa taas viljelyratkaisujen innovatiivisuus tuli esille nimenomaan sen kautta että uudehkolla asuinalueella oli paljon asfalttia, pensaita ja ruohikkoa mutta varsinaisesti vehreää ja istutuksille sopivaa maastoa ei juuri alueella ollut. Vilejyratkaisut siis mahdollistivat Hakunilaan ruokakasvien ja yrttien viljelyä paikassa, jossa se muuten olisi ollut melko hankalaa. Lisäksi etenkin viljelylaatikot lisäsivät alueen vehreyden tuntua ja suojasivat näkymiä autotieltä asuinalueelle.

Seuraamme myös innolla kesän aikana miten viljelykokeilu etenee, luoko se yhdessä tekemistä asukkaiden kesken ja minkäverran syötävää viljelyratkaisut asukkaille tuottavat! 

Kokeilusta ja viljelypäivistä voit lukea lisää Helsingin seudun ympäristöpalveluiden tiedotteesta ja seurata Ilmastoinfosta. Viljelyratkaisuina kokeilussa ovat mukana Helsieni, PlantSteps, Blokgarden ja Intellectual Farms Oy.

Jaa kirjoitus